Gulai Lemak

Gulai Lemak смотреть последние обновления за сегодня на .

Ayam Masak Lemak Cili Api | Resepi Original Negeri Sembilan

2164367
27812
858
00:04:16
27.06.2019

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari Negeri Sembilan dan resepi ini sememangnya langsung tidak menggunakan bawang. Hidangan ni anggaran untuk 3-4 orang makan. Sila gandakan resepi kalau nak masak lebih. Nota: bokeh juga kecutkan ayam bersama bahan kisar dan serai, sebelum masukkan santan. //Bahasa Melayu Bahan-bahan kisar kasar: 15 biji cili api (boleh lebihkan kalau nak lagi pedas) 2 inci kunyit hidup Bahan-bahan untuk masak lemak: 1/2 ekor ayam 1 batang serai, diketuk atau dititik 1 helai daun kunyit 1 mangkuk santan cair 1 keping asam gelugur garam secukup rasa 1 mangkuk santan pekat //English Ingredients to grind coarsely: 15 birds eye chillies (you may add chillies to make it more spicy) 2 inch fresh turmeric Ingredients for 'masak lemak' gravy: 1/2 chicken, cut to pieces 1 lemon grass, tapped 1 piece of turmeric leaves 1 bowl of light coconut milk (2nd pressed) 1 sliced asam gelugur (for sour taste) salt, to taste 1 bowl of thick coconut milk (first pressed) Instagram: 🤍 Facebook: 🤍

Ayam Masak Lemak Cili Api

715816
12232
353
00:07:11
23.11.2021

Masakan istimewa untuk kali ini ialah, ayam masak lomak cili api , versi video yang baru. Resepi ni Che Nom dapat dari orang Negeri Sembilan, yang baik hati menulis resepi dan ajar cara nya kepada Che Nom..Masa mencuba buat kali pertama, rasa sedap sangat. Sejak itu memang Che Nom selalu masak sebab dah jadi makanan favourite orang kat rumah. Ye kalau dah style nogori, memang takde bawang langsung dalam masak lemak ni..bagi Che Nom yang buat bagi lebih sedap tu ialah lebih kepada teknik masakan, dan kualiti bahan-bahan yang kita gunakan. Che Nom akan pastikan untuk guna semua bahan2 segar kalau nak masak lemak cili api ni, contohnya santan, kunyit hidup….kuah akan jadi pekat dan lebih wangi . //Bahasa Melayu 10-20 tangkai cili padi 2-3 inci kunyit hidup ( Atau ½ sudu besar serbuk kunyit) Sedikit air 1.5kg /1 ekor ayam 2 batang serai 2 biji kentang Santan pekat (dari 1 biji kelapa) atau 2 kotak kecil santan segera Garam secukup rasa 1 helai daun kunyit 2 keping asam gelugor Serbuk perasa (jika suka) //English 10-20 bird's eye chilli 2-3 inches fresh turmeric ( OR ½ tablespoon turmeric powder) A little bit of water 1.5 kg/ 1 chicken 2 lemongrass 2 potatoes Thick coconut milk (from 1 coconut) Or 2 small boxes of coconut cream extract Salt to taste 1 turmeric leave 2 tamarind slices Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 #resepichenom

Gulai Ayam | Masak Lemak Cili Padi

70712
760
24
00:02:20
14.03.2020

Siapa orang negeri sembilan memang wajib lah suka makan masak lomak ni kan.. Macam mana cara masak lemak cili padi sedap simple ni? Jomm kak long share! 20 tangkai cili padi 2 inch kunyit hidup 2 keping asam keping 2 batang serai Ubi kentang Santan 300ml Caranya.. 1- blend cili padi dan kunyit hidup. 2- kalau tak cukup kuning, tambah serbuk kunyit 3- gaul2 dalam kuali. Masukkan ayam, aaam keping dan kentang. 4- Masukkan air. Gaul rata. Tutup kuali supaya ayam cepat masak. 5- Balik-balikkan ayam, jika dah masak amsukkan santan. 6- Gaul supaya santan tadi masak cantik. 7- masukkan garam secukup rasa. Daah siaap. 💃💃

Gulai Lemak Pucuk Paku | Kena Cara Buat Memang Sedap👍

46083
661
89
00:03:39
08.05.2021

Bahan bahan gulai lemak pucuk paku 4 biji bawang merah ke dalam blender 3 ulas bawang putih 1 inci halia 10 tangkai cili padi 3 ikat pucuk paku Udang Garam dan gula secukup rasa Santan secukup nya #gulailemakpucukpaku #sayurlemakpucukpaku #resepigulailemak #sayurlemak #resepisayur

Cara Bersih Siput Sedut & buat Masak Lemak Cili Api

82583
1748
161
00:10:07
23.11.2022

Anda pernah makan siput Belitung? Kalau pernah makan, tahu kah macam mana cara untuk bersihkan siput ni? Kalau tidak pernah cuba, Che Nom sarankan anda cuba makan. Rasanya memang sedap tambah-tambah lagi kalau kita buat masak lemak cili api. Pedas dan lemak rasanya. Siput ni bila sudah dimasak biasanya kita panggil siput sedut. Bila dijual biasanya peniaga akan panggil siput belitung. Dalam video ni Che Nom nak tunjuk macam mana cara nak bersihkan. Sebenarnya ada macam-macam cara, dan ini cuma salah satu caranya. Boleh lah kalau nak cuba buat rujukan, InsyaAllah bersih hasilnya. Bila kita buat masak lemak cili api, dengan bahan-bahan kisar beserta santan yang fresh tu memang sedap sangat. // Bahasa Melayu - Bahan-bahan: 700g siput belitung 4 cawan santan sederhana cair ATAU 2 kotak kecil santan + air 3 biji bawang merah kecil 3 ulas bawang putih 1-2 ketul kunyit hidup 1 batang serai 1/2 inci halia 8-10 tangkai cili padi 1 helai daun kunyit 1 asam keping Garam secukup rasa Serbuk seasoning, jika suka // English Ingredients: 700g mud creeper 4 cups light coconut milk OR 2 small boxes coconut milk + water 3 shallots 3 cloves garlic 1-2 pieces fresh turmeric 1 lemongrass 1/2 inch ginger 8-10 stalks bird's eye chilli 1 turmeric leaves 1 tamarind slice Salt to taste Seasoning powder, if desired Instagram: 🤍 Twitter: 🤍 Facebook: 🤍 Jenama Pisau: 🤍 Model Blender: 🤍 #resepichenom

Gulai Lemak Udang Daun Kunyit | Tak Perlu Banyak Bahan

3353
153
16
00:02:50
23.11.2022

bahan bahan gulai udang daun kunyit cili padi ikut kepedasan 2 inci kunyit hidup 1 kotak santan ( 200 ml ) 1 keping asam keping 1/2 kg udang garam gula 2 helai daun kunyit #gulaiudang #udangdaunkunyit #gulailemakudang

Gulai Lemak Telur Pecah | Gulai Lemak Telur Pecah Ulam Pegaga | Masak Lemak Telur Pecah |

26951
564
54
00:14:01
27.06.2022

Assalammualaikum dan Hi semua... Walaupun masak lauk simple macam ini tetapi ianya amat menyelerakan. Gulai lemak telur pecah ini memang nampak biasa tetapi kadang-kadang malas nak buat sebab takut telurnya tak menjadi. Takut nak pecah telur ke dalam kuah, nanti semuanya hancur di dalam kuah tersebut. Boleh ikut tips yang Kak Yan kongsikan di dalam video ini. Yang penting kena 'confident'. Cuba lah ye.. Bahan-bahannya: 7-8 biji telur Segengam cili padi 3 biji cili merah 2 batang serai 1 ikat ulam pegaga 2 sudu teh serbuk kunyit 2 keping asam keeping 1.5kg santan pekat Air secukupnya Garam secukup rasa Ingredients: 7-8 eggs A handful of bird’s eyes chillies 3 chillies 2 lemongrads A bunch of pegaga (Asian Pennywort) 2 tsp turmeric powder 2 slices tarmarind piece 1.5kg thick coconut milk Salt to taste Water Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

GULAI LEMAK KUNING IKAN | ALA NASI BERLAUK

17207
117
5
00:03:47
06.07.2021

Bahan2 Ikan Timun 2 cawan santan Kunyit Bawang merah Bawang putih Lengkuas Asam keping Tomato (optional)

Cara Gulai Lemak Ikan Ayo Ore Kelate | WAJIB CUBA RASA SANGAT SEDAP

145038
2820
194
00:04:21
01.10.2020

#pantaitimur #gulaiikantongkol #budu

Gulai Lemak Daging Salai | Daging Salai Masak Lemak Nogori|

19550
323
39
00:08:59
10.02.2022

Gulai Lemak Daging Salai Bahan-bahannya: 500g daging salai 1 gengam cili padi kampung 2 inci kunyit hidup 2 batang serai 500-700g santan pekat 2 keping asam keeping Garam secukup rasa Air secukupnya Ingredients: 500g smoked meat 1 handful of bird’s eye chili 2 inches of turmeric 2 stalks of lemongrass 500-700g of concentrated coconut milk 2 tamarind slices Salt to taste Water Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Gulai Lemak Kuning Lengkuas Kelate | Cara Org Lama

23595
748
185
00:04:01
02.07.2021

bahan bahan gulai lemak kuning lengkuas 3 biji bawang merah 2 inci kunyit hidup 1 1/2 inci lengkuas 3 tangkai cili kering 1keping asam keping santan secukup nya timun lada solok ikan kembung garam dan gula secukup rasa #gulailemakkuning #gulailengkuas #resepigulai

Menangis 😭 Tak Berlagu Kalau Ter-miss GULAI LEMAK KETAM Cheq Na Ni ... #shorts

2109
54
2
00:01:00
26.11.2022

GULAI LEMAK KETAM . 2 hari lepas Cheq Na adalah buat GULAI LEMAK KETAM ni sebab ada ketam sesat dalam peti ais. Cheq Na ada UP kan gambar menu ni dalam FB dan Insta Cheq Na. Cer check post Cheq Na tu dekat bawah kalau ter-miss post tu . KLIK SINI 👉 🤍 . So, video kali ni Cheq Na nak 'share' macammana nak masak GULAI LEMAK KETAM. Ni bahan-bahan nak masak GULAI LEMAK KETAM tu ... . a) Ketam 3 ekor b) Serbuk kari ikan masin Baba's c) Bawang besar 1 biji d) Bawang putih 3-4 ulas e) Santan 1 kotak 200ml f) Nenas separuh g) Gula dan garam secukup rasa . Untuk step-by-step cara nak masak GULAI LEMAK KETAM ni, kenalah tengok video ni sampai habis. 1 minit saja pun ... tak lama aihhh 😝 . Kalau dah tengok tu, cer komen sikit. Kalau suka, boleh Cheq Na dapatkan LIKE dan SHARE video ni kepada kawan-kawan, jiran-jiran, adik-beradik, group wasap sekolah, group wasap surau/masjid, group wasap taman, group wasap Uni dan ramai orang lain yang tak tau nak masak GULAI LEMAK KETAM ni ... . Kalau suka dengan cara Cheq Na, JOM follow Cheq Na di SocMed kat bawah ni ... . 👉 YOUTUBE: 🤍 👉 FACEBOOK: 🤍 👉 INSTAGRAM: 🤍 👉 TIKTOK: 🤍 . . Itu saja buat kali ni, akhir kata tersilap bahasa, terlanjur berbicara dan terguris jiwa, Cheq Na menyusun jari dan meminta maaf seadanya. Luangkanlah masa menonton video ni dan jumpa di video seterusnya sekiranya masih ada nyawa di badan ... IN SHA ALLAH 🤲 . TERIMA KASIH KERANA MENONTON VIDEO CHEQ NA HANG 🥰😘 . . .

Gulai Lemak Pedas Ikan Tongkol

1966
104
12
00:05:11
06.11.2021

Assalamu'alaikum Gulai lemak pedas ikan tongkol sangat cocok jadi menu makan siang. Cara masak gulai lemak ikan tongkol pun sangan mudah. Berikut Bahan bahannya - 4 potong ikan tongkol - 300ml santan kental - 1 ruas lengkuas - 1 batang serai - 3 lembar daun salam - 5 buah cabe hijau - 5 buah cabe rawit - 1/2 sdt garam - 1/4 sdt ketumbar bubuk - 1 siung bawang merah - 1 siung bawang putih - minyak untuk menggoreng dan menumis bumbu Bahan bumbu halus - 4 siung bawang merah - 1 siung bawang putih - 1 butir kemiri (disangrai) - 3 buah cabe merah besar - 8 buah cabe rawit - 1/2 ruas kunyit - 1/2 ruas jahe Untuk proses masaknya tonton videonya sampai selesai ya. Saya ucapkan Terimakasih bagi teman teman yang sudah mendukung dengan cara Subscribe chanel YouTube dapur Omak. Dan bagi yang belum subscribe, ayo subscribe dan aktifkan loncengnya,karena gratisss... Tunggu apalagi??? ayo SUBSCRIBE sekarang. Agar kamu tidak ketinggalan resep masakan di channel dapur Omak SUBSCRIBE DISINI 🤍 Facebook 🤍 #gulailemaktongkol #gulailemakpedastongkol #dapurOmak SALAM HANGAT dapur Omak Nia Puspita

Gulai Lemak Nenas Ikan Masin | Rahsia Masak Gulai Nenas Ikan Masin | Resepi Gulai Lemak Ikan Masin|

41927
666
42
00:12:43
09.08.2021

Assalammualaikum dan Hi semua.. Gulai lemak nenas ikan masin ini memang tidak asing lagi bagi Kak Yan sekeluarga. Malah semenjak kecil Kak Yan memang sudah biasa dengan lauk ini. Masaknya tak susah, cuma kena tahu cara yang betul. Ikut sahaja segala tips yang Kak Yan bagi. Mesti gulai lemak nenas ikan masin tu jadi yang tersedap dalam dunia. Resepi Gulai Lemak Nenas Ikan Masin Bahan-bahannya: 1 biji nenas 3 ekor ikan masin talang atau kurau 3 biji cili merah 5 atau 6 biji cili padi 1 batang serai 1 inci kunyit hidup 500ml santan Garam dan gula secukup rasa Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍

Resep gulai lemak ikan jenahak

829
121
141
00:08:05
27.08.2020

Gulai Lemak Ikan Merah Stail Kelantan

551
11
1
00:01:01
16.09.2022

Resipi penuh di blog Azie Kitchen. Klik link 🤍

AYAM MASAK LEMAK CILI API

651230
7127
222
00:01:54
17.01.2019

For video recipe in english, please watch it here : 🤍 Resepi : - 1/3 ekor ayam (potong 6) - 2 batang serai (ketuk) - 200 ml santan segar + 100ml air - 4 biji cili api (optional) - 1 keping asam keping - 1 sk garam - secubit gula Bahan kisar : - 1/2 biji bawang besar - 2 ulas bawang putih - 2 cm kunyit hidup - 2 biji cili api merah (optional) - 1 biji cili merah Social Media : - FACEBOOK : 🤍 - INSTAGRAM : 🤍 Music by : - Do It by Ikson - 🤍

Gulai Sardin | Masak Lemak Cili Padi

28687
293
13
00:05:30
29.03.2020

Dah boring makan sardin biasa merah tu Kan. Jom tukar buat sardin gulai. Mabeless! Cara nak buat gulai sardin masak Cili api ni pun senang je. Jom! Bahan² - 4 biji ubi kentang - 1 biji tomato - 2pcs asam keping - santan pekat 300ml - pes 4 sudu ( Cili padi + kunyit hidup diblend) - sardin Cara masak - ✔️ Masukkan ikan sardin Dalam kuali / periuk ✔️ Masukkan Pes 4 sudu ( kalau tak suka Pedas, kurangkan ) Gaul rata sikit. ✔️ Masukkan asam keping ✔️ Tenggek Kan atas api dapur ✔️ Gaul² manja supaya ikan tak hancur.masukkan garam. ✔️ Masukkan ubi kentang. Hati² Gaul takot ikan lerai. Nak bagi ubi pun kena Pes je ✔️ Masukkan santan sikit demi sikit. Dan masukkan air. Gaul rata ..biarkan menggelegak dan ubi kentang masak. ✔️ Masukkan sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat. ✔️ Dah masak, masukkan tomato. ✔️ Cek ubi kentang ,jika dah masak boleh tutup api. Siap dihidang. 💃 #GulaiSardinMasakLemakCiliApi #SendukKakLong #PortResepi

Gulai Lemak Kuning Ikan Aya | Resepi Niaga

5650
210
45
00:04:06
11.09.2022

bahan bahan gulai lemak kuning ikan aya 1 ekor ikan aya saiz sederhana kecil 5 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 1 inci lengkuas 2 inci kunyit hidup budu air rebusan ikan aya timun santan cara kukus ikan aya tekan di bawah 🤍 #ikanaya #ikantongkol #gulaiikanaya #gulaiikantongkol #gulaiikan

GULAI NENAS IKAN MASIN

68515
790
43
00:07:18
30.11.2020

Bahan2 Ikan Masin Nenas Serai Daun kunyit Cili padi Kunyit hidup Santan *perasakan ikut citarasa masing2

Resepi Gulai Lemak Nangka & Udang

10168
63
0
00:01:21
14.04.2016

Resepi Gulai Lemak Nangka & Udang ini telah ditaja oleh LAZZ Susu Kambing 🤍 ‪#‎Untuk‬ Kisar# 5 biji bawang merah 4 biji bawang putih 1 inci kunyit hidup 5 biji cili padi Sedikit ikan bilis ‪#‎Masak‬# 500g nangka muda 1/2 udang Sehelai daun kunyit 1 batang serai 2 keping asam gelugur 1 cawan santan = Cara Memasak = 1. Kisar semua bahan untuk dikisar. 2. Rebus nangka muda sehingga empuk dan toskan. 3. Masukkan nangka, bahan kisar dan santan ke dalam periuk dan tambah sedikit air. 4. Apabila sudah menggelegak, masukkan udang dan gulai hendaklah sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak. 5. Masukkan serai asam gelugur dan daun kunyit yang telah dicarik. Masukkan gula dan garam secukup rasa. 6. Sudah siap untuk dihidang. 7. Like, Share atau tag kawan/pasangan anda. smile emoticon = Dapatkan resepi-resepi Seminit Resepi yang lain di 🤍 Resepi Gulai Lemak Nangka & Udang ini telah ditaja oleh LAZZ Susu Kambing 🤍

Cara Lengkap Masak Gulai Lemak Kuning Siput Sedut || Masak Lemak Keong Sawah, Tutut Sangat Mudah

839
262
11
00:05:01
15.09.2022

Gulai Lemak siput Daun Kaduk merupakan masakan kampung. siput datang dari Sawah, Daun Kaduk dari belakang rumah. gabungan Manis siput, Lemak santan kelapa Dan wangi Daun Kaduk cukup membangkit hidangan Untuk makan tengahari, digadingkan Dengan Ikan bakar tawar, budu Dan ulam ulaman #gulaisiputdaunkaduk #siputsedut #gulaisiputbest

|KUPANG|GULAI LEMAK CILI MERAH

2908
42
4
00:06:09
06.08.2020

Bahan2 Kupang Santan Bahan2 kisah halus 1 biji bawang besar 6 biji bawang kecil 3 ulas bawang putih 1/2 ici Halia 2 batang serai 1 ici kunyit Daun salam 2 Asam keping Cara2 masak kat video ye.. Selamat mencuba resepi kak siti💃

Gulai Lemak Telur Itik

680
8
1
00:01:00
10.03.2020

Gulai Lemak Cili Api Kepah / Clam

2810
39
0
00:00:59
17.01.2020

Gulai Cili Api Kepah/Clam Memenuhi permintaan. 1.5kg sekali hadap. Pedas. Pekat. Aromatic. Berpeluh2 mkn. Bibir umpama Anjelina Jolie. Hikkksss.. Scroll back video sebelah utk lihat cara & mengapa matikan air kepah. 😉 #kepah#clam#gulaiciliapi#masaklemakciliapikepah#masaklemakciliapiicookweeat #gulaiciliapikepah#daunselasih#basil#pedas #icookweeat #cookedwith♥️ #dapuricookweeat#mywaynotyourway#videomasak#cookingmakesmehappy#simplemenu#instafood#frommyhumblekitchen#cookingismypassion#cookingtutorial#workingmom#food#bibikless#simplesenangsedap#cookingtutorial

Gulai Lemak Pisang|Bagaimana Masak Gulai Lemak Pisang||Gulai Lemak Pisang Paling Padu|Menu Kampung|

15430
331
26
00:12:28
05.11.2020

Assalammualaikum dan Hi semua, Hari ini kita nak masak gulai lemak pisang. Cukup syarat bahan-bahannya memang gulai pisang ini boleh menjadi lauk yang paling menyelerakan. Orang dulu-dulu gunakan pisang dalam banyak masakan. Buat dalca pun kadang-kadang bubuh pisang. Begitu juga untuk minum petang, pisang rebus memang menjadi kegemaran. Bagi yang dah biasa masak dan makan gulai lemak pisang, mungkin ianya akan mengembalikan memori lama. Bagi yang belum pernah masak dan makan gulai lemak pisang, apa kata kali ini mencuba resepi ini. Selamat Mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram: 🤍 Facebook: 🤍 Blogspot: 🤍 Resepi Gulai Lemak Pisang Ikan Bilis Bahan-bahannya: 8 biji pisang emas/berangan muda. 500ml santan 50g ikan bilis (ditumbuk kasar) 2 batang serai (dititik) 1 keping asam gelugur 1 helai daun kunyit Bahan Kisar 3 cm kunyit hidup 3 biji bawang merah ros 3 biji cili merah 5 biji cili padi Cara membuatnya: Siatkan kulit pisang dan simpan separuh daripadanya Potong pisang kepada dua bahagian dan rendam pisang dan kulit ke dalam air. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Biarkan mendidih dan masukkan asam keping dan serai. Masukkan santan dan kacau rata. Masukkan pisang, kulit pisang dan ikan bilis. Siat-siatkan daun kunyit dan masukkan ke dalam periuk. Perasakan dengan garam dan gula Masak sehingga pisang lembut.

Gulai Lemak Ayam Pucuk Ubi|Gulai Lemak Ayam Cili Padi|Gulai Lemak Ayam Kak Yan

19782
377
54
00:15:02
24.12.2020

Assalammualaikum dan Hi semua, Untuk cerita dari dapur musim kedua ini, Kak Yan akan masak bersama keluarga. Masing-masing kena pilih satu juadah yang paling di sukai dan Kak Yan akan kongsi resepinya di sini. Harap video ini akan memberi manfaat kepada semua. Selamat mencuba! Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe. Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut: Instagram:🤍 Facebook:🤍 Blogspot: 🤍 Resepi Bahan-bahannya: 1 ekor ayam (dipotong 16) 1 kilo santan pekat 1 ikat pucuk ubi 3 biji cili merah 10-15 biji cili padi 2 keping asam keping 3 batang serai 2 inci kunyit hidup Garam secukupnya

NANGKA MASAK LEMAK CILI API

54064
369
12
00:01:55
19.07.2016

Resepi: - 1 mangkuk nangka muda (direbus sehingga empuk) - 150ml santan pekat - 1 genggam ikan bilis - 2 batang serai - 1 helai daun kunyit - 1 asam keping - 1 sb garam - 1 sb gula - 1 cawan air - 5 biji cili api - 1 inci kunyit hidup - 1/2 biji bawang besar - 1 biji cili merah Please like our facebook page for more recipes at 🤍

MASAK LEMAK IKAN MASIN

75381
535
21
00:01:46
25.12.2017

For video recipe in english, please watch it here: 🤍 Resepi: - 70g ikan masin (ikan talang) - 400ml santan segar - 1 biji bawang merah - 1cm kunyit hidup - 1 batang serai - 4 biji cili api - 1/3 biji nenas - 1 keping asam gelugor - 1/2 cawan air - 1/2 sk garam - 1 sk gula

DAGING MASAK LEMAK NOGORI l RESEPI ORIGINAL

161390
2404
98
00:04:30
19.08.2020

Siapa orghang nogoghi dokek sini has? Cer komen.. bulih la geng dengan Kak Long.💃 Haa, jom Kak Long kongsikan macam mana nak buat Daging Masak Lemak Nogori. Sedap! Bahan-bahan : * 2 inci kunyit hidup * 3 batang serai * 2 keping Asam keping * Segenggam Cili Padi * 500ml santan * 2 biji ubi kentang dibelah 4 * ½ kilo daging Cara penyediaan: ✔️ Blend Cili padi dengan kunyit hidup ✔️ Panaskan kuali, tuang bahan blend dan sedikit air. Masak hingga kering. ✔️ Dan betul² Kering, masukkan Daging. Gaul rata dengan bahan tadi. ✔️ Masukkan 1 liter air untuk lembutkan Daging. Tutup kuali. Ambik masa lebih kurang 1 jam. ✔️ Daging dah masak, masukkan kentang, serai diketuk Dan Asam keping. ✔️ Tutup lagi hingga kentang empuk. ✔️ Kemudian, masukkan santan pekat Dan 1 cawan air. ✔️ Masukkan garam kasar dulu.. bila dah larut, Rasa dulu. Kalau kurang masin tambah garam halus. ✔️ Rasa dah cukup, boleh tutup api. Sedia dihidang. #MasakLemakNogori #DagingMasakLemakNogori #PortResepi

Masak Lemak Telur Itik Segar Yang Sedap dan Cantik

250894
1255
36
00:01:55
07.03.2017

Detail recipe, please click my blog at 🤍 🤍 Please follow me at : Instagram aziekitchen FB page Azie Kitchen Blog

MASAK LEMAK JERING & PUCUK UBI | MASAKAN MINANG

5323
95
9
00:03:39
03.07.2021

Menu Masak Lemak Jering dengan Pucuk Ubi ni memang sedap bila dihidangkan dengan sambal ikan bilis dan ikan goreng. Cukup syaratlah makan tengahari untuk semua golongan...tak kiralah golongan kayangan atau mahrein.... hihi selamat mencuba! Bahan-bahan: 1. 8 biji Jering 2. 4 cawan Santan 3. 2 biji Bawang besar (saiz kecil) 4. 4 inch Kunyit hidup 5. 2 inch Halia 6. 2 inch Lengkuas 7. 1 btg Serai 8. Ikan bilis (ikut selera) 9. 1/2 ikat Pucuk ubi 10. Garam secukup rasa Any inquires or collaboration, please do email us at jemzbit🤍gmail.com Facebook - 🤍 Instagram - 🤍 Idea & Concept - Illy & Jemz Production by - Jemz & Adreana Background Music License by Beatbrary - 🤍 #illyzakitchen #masaklemakjering #masakanminang

Gulai Lemak Putih Etak-Etak | Gulai Putih Etak-Etak

757
5
0
00:02:03
29.09.2020

Gulai Putih Etak-Etak Bahan-bahan tumbuk : 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 inci halia 2 batang serai Bahan lain: Santan Etak-etak / Etak Asam keping gelugur Cili padi Hirisan bawang Daun selasih / daun kaduk Garam Gula Serbuk perasa Air jika perlu #ZatMasak #GulaiLemakKelantan #GulaiKelantan #GulaiEtak

Masakan Kelantan - Gulai lemak ikan rebus

7915
88
3
00:02:05
20.03.2020

Bahan bahan : Ikan selayang rebus 4 ekor Lada solok 6 biji Timun 2 biji Santan 1 kotak Bahan perasa secukupnya asam keping 1 (Bahan kisar) Bawang rose 4 biji Kunyit 1 inci Lengkuas 1 inci

Gulai Lemak Cili Api Pucuk Ubi Kayu

13407
218
8
00:01:00
09.05.2019

. 4 Ramadan 1440 Gulai Lemak Cili Api Pucuk Ubi. Pucuk UBI. Tershashul pucuk paku la pulak aihhhh.. . Lama dah dok teringin pucuk ubi. Baru dapat. Dilemma pulak nak masak menu keluban atau gulai lemak cili api. Last2.. Jadi lauk gulai lemak cili api. Nak jadikan dia gulai tempoyak, masukkan serai sebatang dgn 2-3 sudu tempoyak. Settle. Sis guna Santan Kotak 🤍adabi_consumer ♥️. Gituuu.. . Testing guna tripod😅. The struggle is real phe🤍 Tak semudah ABC. Hehe.. Background music : Lagu Perfect dgn gesekan violin Endang Hyder😍 . • • • #gulailemakciliapipucukubi#gulailemakpucukubiicookweeat #icookweeat #cookedwith♥️ #mywaynotyourway#videomasak#cookingmakesmehappy #instafood#frommyhumblekitchen #cookingismypassion #workingmom #bibikless#simplesenangsedap#cookingtutorial#icooksimpledishes

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api | Cara Ore Kelate

68462
855
48
00:03:10
11.02.2021

Bahan bahan udang masak lemak cili api 3 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci kunyit hidup 1 keping asam keping Garam dan gual Udang Kacang panjang Santan secukup nya #udangmasaklemakciliapi #gulaiudang

Назад
Что ищут прямо сейчас на
Gulai Lemak vds настройка booba cheese чек на аванс channah is bevallen Harpers mansion 무선 РАБОТА НА НАЗЕМНЫХ НЕФТЕВЫШКАХ АРИЗОНА РП